EFSA logo

Rekord mange listeria-dødsfald i Europa

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed

Selvom antallet af registrerede listeriainfektioner i Europa er stagneret, har bakterien forårsaget rekord mange dødsfald i 2015. Det viser den årlige EU-rapport for 2015 over forekomsten af zoonoser, som er sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker. 

For at kunne planlægge, hvordan man vil bekæmpe forskellige sygdomsfremkaldende mikroorganismer i fødevarekæden og forebygge sygdom i mennesker, er det afgørende at have viden om den fødevarebårne sygdomsbyrde. Derfor udgiver den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, og det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol, ECDC, årlige opgørelser over, hvor mange europæere er blevet syge af 14 forskellige zoonoser samt antallet af registrerede fødevareoverførte sygdomsudbrud, disse zoonoser forårsager. 

Campylobacter gør stadig flest syge

Rapporten viser, at antallet af registrerede listeriainfektioner i Europa er stagneret. Af 2.200 sygdomstilfælde har 270 dog haft en dødelig udgang, hvilket er det største antal registrerede dødsfald på grund af bakterien nogensinde. Sygdommen rammer i stigende grad folk over 64 år.

Selvom campylobacter med 229.213 registrerede tilfælde i 2015 stadig er den fødevarebårne bakterie, der gør flest europæere syge hvert år, er antallet af sygdomstilfælde faldet med 3% i forhold til året før, viser rapporten.

Antallet af registrerede salmonellainfektioner i Europa er for andet år i træk steget svagt fra 92.007 i 2014 til 94.625 i 2015. Stigningen i antallet af registrerede sygdomstilfælde skyldes dog blandt andet forbedringer i både overvågning og diagnosemetoderne.

Læs mere

Få adgang til hele rapporten via EFSA’s hjemmeside: The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2015.

Se også EFSA’s video om listeria bakterien, der forklarer, hvordan bakterien overvåges på EU-plan, og hvad forbrugere kan gøre for at undgå den.

Læs også om forekomsten af zoonoser i mennesker, fødevarer og dyr i Danmark for 2015 i DTU Fødevareinstituttets pressemeddelelse fra d. 1. december 2016: Ingen salmonellainfektioner fra danske æg.