EFSA logo

Information om tusindvis af kemikalier bare et museklik væk

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed

Med en ny database har den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, gjort det nemt at få adgang til videnskabelige data om tusindvis af kemiske stoffers skadelige effekter. Databasen er led i tiltag, der skal sikre, at organisationens videnskabelige data genbruges for på den måde at bidrage til yderligere at styrke fødevaresikkerheden i Europa.

EFSA har offentliggjort den ny OpenFoodTox database, der på ét sted samler toksikologiske data for over 4.000 kemiske stoffer, som EFSA gennem de sidste 15 år har offentliggjort i mere end 1.650 videnskabelige vurderinger.

Databasen dækker alle de forskellige kemiske stoffer, som EFSA risikovurderer: Pesticider, næringsstoffer, fodertilsætningsstoffer, naturlige og menneskeskabte kemiske forureninger, samt tilsætnings-, aroma- og farvestoffer. Databasen indeholder information om skadelige effekter samt acceptable niveauer af stoffet i fødevarer og foder.

EFSA planlægger at opdatere databasen årligt og vil på sigt udvikle en app, som vil gøre databasen mere tilgængelig.

Læs mere

Forskere, organisationer, fødevareproducenter, myndigheder og forbrugere kan få gratis adgang til databasen via EFSA’s datavarehus.

Offentliggørelsen sker som led i tiltag, der skal styrke gennemsigtigheden i EFSA’s arbejde, samt for at sikre, at data kan genbruges og på den måde bidrage til yderligere at styrke fødevaresikkerheden i Europa.