Photo: Colourbox

One Health sommerskole til gavn for dyr, mennesker og miljø

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bioteknologi og biokemi

Sommeren 2015 vil sommerskolekursister fra hele verden igen kunne få en grundig introduktion til One Health konceptet, og hvordan det bruges til at håndtere udfordringer i forbindelse med fødevaresikkerhed og zoonoser til gavn for både dyr, mennesker og miljø. Eksperter fra DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet, og KU vil bl.a. undervise i metoder til overvågning, vurdering og kontrol af sygdomsfremkaldende mikroorganismer og kemiske stoffer, der har betydning for både menneskers og dyrs sundhed og velfærd.

One Health fokuserer på de sygdomsrisici og de udfordringer, der opstår i det komplekse samspil mellem dyr, fødevarer, mennesker og miljø. One Health tilgangen trækker på forskellige videnskaber. Den er baseret på tværfagligt samarbejde, kommunikation og udveksling af data mellem de forskellige parter, der er med til at finde løsninger på udfordringer med fødevaresikkerhed, zoonoser og antibiotikaresistens. Zoonoser er sygdomme, som kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker.

Danmark har en lang tradition for at bruge One Health tilgangen og er blandt de førende lande i at finde gode løsninger til nogle af disse udfordringer. Studerende ved sommerskolen vil lære om de danske erfaringer, og talere fra internationale organisationer som for eksempel Europa Kommissionen, US Food and Drug Administration og Verdenssundhedsorganisationen vil give et globalt perspektiv på emnet. 

En stor del af deltagerne på sidste års sommerskole var dyrlæger eller fødevareteknologer. Arrangørerne håber i år at tiltrække kursister fra yderligere discipliner såsom medicin, økonomi og antropologi for at gøre diskussionerne mere nuancerede og lærerige.

Sommerskole programmet

One Health sommerskolen udbydes i fællesskab af DTU og KU gennem deres fælles fødevare-, ernærings- og veterinærplatform, Food Science Copenhagen (FOSCO). Kurset består af et seks-ugers e-learningmodul (fra den 13. april til 22. maj 2015) og et to-ugers fuldtidsundervisningsmodul på DTU og KU (fra den 10. til 21. august 2015). På modulet i august er undervisningen en blanding af forelæsninger, øvelser og gruppearbejde.

Studerende vil få tildelt fem ECTS point for at gennemføre One Health sommerskolen.

Undervisningen foregår på engelsk.

Tilmeldingsfrist

Du kan tilmelde dig ved at udfylde en blanket på KU’s website inden den 1. april 2015.

Læs mere

Find mere information om sommerskolen - herunder om studieafgift og kursussteder: One Health Summer Course. Hvis du har yderligere spørgsmål kan, du sende en e-mail til onehealth@foodsciencecopenhagen.dk.

Læs mere om Copenhagen Food Science, FOSCO.