Photo: Colourbox.com

Dansk frugt og grønt er mindst belastet med pesticidrester

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
Pesticidrester i frugt og grønt på det danske marked udgør ikke en sundhedsrisiko for folk, der spiser en gennemsnitlig og varieret kost. Det viser en undersøgelse, DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen, hvor forskellige typer af afgrøder er forsøgt rangordnet efter deres indhold af pesticidrester. Dansk frugt og grønt er generelt mindre belastet med pesticidrester end udenlandsk.

Hvert år undersøger DTU Fødevareinstituttet for Fødevarestyrelsen frugt og grønt på det danske marked for rester af pesticider. I en ny undersøgelse har DTU Fødevareinstituttet brugt data for pesticidrester i forskellige afgrøder fra Fødevarestyrelsens pesticidkontrol fra 2008-2012 til at rangordne frugt og grønt ud fra deres belastning med pesticidrester. Belastningen er beregnet ud fra det samlede indhold af alle påviste pesticidrester sammenholdt med pesticidernes acceptable daglige indtag (ADI).

Det er ikke muligt at opstille en nøjagtig rangordning af de forskellige afgrøder på grund af usikkerheder ved de metoder, undersøgelsen anvender. Overordnet konkluderer undersøgelsen dog, at danskere ikke bliver udsat for en sundhedsrisiko fra sprøjterester ved at spise frugt og grønt som del af en varieret kost, da det acceptable daglige indtag for de forskellige sprøjtemidler ikke bliver overskredet.

Mindre eksponering fra danske afgrøder  

Hvis forbrugere alligevel gerne vil mindske indtaget af sprøjterester, kan de vælge dansk producerede afgrøder i stedet for tilsvarende udenlandske varer. Pesticidbelastningen for de fleste afgrøder er væsentligt mindre i de dansk producerede varer. Generelt kan man næsten halvere indtaget af sprøjterester ved at spise danske varer, når det er muligt.

Forbrugere, der vil forsøge helt at undgå pesticidrester i frugt og grønt, kan i stedet vælge økologiske varer. Resultater fra Fødevarestyrelsens kontrolprogrammer viser, at økologiske prøver som hovedregel er fri for påviselige pesticidrester.

Læs mere

Rapporten, Pesticider i frugt og grønt 2008-2012. Rangordning af frugt og grøntsager, samt et supplement og uddybende regneark kan findes på siden Rangordning af frugt og grøntsager ud fra pesticidindhold.

Se desuden DTU Fødevareinstituttets pressemeddelelse fra januar 2014: Færrest sprøjterester i dansk frugt og grønt.

Læs mere om pesticidrangordningen på Fødevarestyrelsens hjemmeside (pdf).

Undersøgelsen har beregnet pesticidbelastningen for danske kontra udenlandske afgrøder. Det er dog vigtigt at understrege, at selv om udenlandske afgrøder opfattes som én gruppe, kan der være store forskelle i pesticidbelastningen for de enkelte lande.