Foto: Søren Kjeldgaard
Foto: Søren Kjeldgaard
Foto: Søren Kjeldgaard
Foto: Søren Kjeldgaard
Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser

Fuldt hus til Forskningens Døgn på DTU

Der var fest og farver til Forskningens Døgn på DTU, hvor der både var kongeligt besøg fra H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen - for ikke at nævne de tusindvis af børn, unge og voksne, der lagde vejen forbi DTU til både formiddags- og aftenarrangementet.

Den røde løber var rullet ud da H.K.H. Kronprinsesse Mary kl. 10 ankom til DTU Skylab i anledningen af den officielle åbning af Forskningens Døgn 2015. Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen tog sammen med DTU’s prorektor Henrik Wegener og direktør Kaj Juul-Pedersen imod kronprinsessen, der udover at deltage i det officielle program også fik tid til at tale med mange af DTU’s forskere.

Og det var et ambitiøst program der, i anledning af Forskningens Døgn, var rullet ud på DTU. Dagen startede med et brag af et formiddagsarrangement for skole- og gymnasieklasser fra 6. klasse og op. Og ikke mindre end 2700 nysgerrige unge fra Lyngby-Taarbæk kommune og omegn, lagde vejen forbi DTU og puttede i dagens anledning den tekniske forskning på skemaet.
De unge mennesker kunne bl.a. lære om 3D-print og optimalt design, blive klogere på blåmuslinger, ål og vandlopper, opleve spektakulære fysik- og kemi shows og gå på opdagelse i krystalværkstedet.

Folkefest og konfetti

Til det officielle åbningsarrangementet deltog 300, heriblandt en gruppe af unge mennesker fra Akademiet for Talentfulde Unge, Lyngby-Taarbæk Kommunes borgmester, Sofia Osmani og modtageren af Forskningskommunikationsprisen 2015, Lars Østergaard. Nikolaj Sonne, kendt fra programmet So Ein Ding, holdt som dagens konferencier styr på alle trådene, og fik også æren af at trykke på den røde knap, der officielt skød Forskningens Døgn i gang med et væld af konfetti.

Efter talerne besøgte kronprinsessen fire af de mange spændende udstillingsstande hvor DTU’s forskere under temaerne Lys, Smart Cities og Sundhedsteknologier, viste den nyeste forskning frem. Her fik hun bl.a. præsenteret en ny teknologi der i realtid kan vise hvordan blodet bevæger sig. Noget der f.eks. kan vise forsnævringer i blodkarrene, om hjerteklapperne virker og om dialysepatienter får renset nok blod.

Kronprinsessen var også særligt imponeret af det kognitive høreapparat, som ikke kun modtager lydsignaler, men også signaler fra brugerens hjerne og øjne for at forstærke de lydkilder, som lytteren retter sin opmærksomhed imod. I situationer hvor flere taler på en gang (som ved et cocktailparty) kan den nye teknologi identificere og forstærke de lydkilder, som brugeren forsøger at fokusere på.
Både ministeren og kronprinsessen nåede også forbi Matematiktorvet, hvilket bragte stor begejstring hos de mange unge mennesker der deltog i formiddagens skole- og gymnasiearrangement.

Aftenfest for alle

Om aftenen var der igen fuldt hus da op mod 1500 besøgte DTU til en aften i forskningens tegn, og mange havde valgt at tage børn og børnebørn med og nyde aftensmaden, mens de gik på opdagelse bag de ellers lukkede døre på DTU’s campus i Lyngby. Blandt de mange fremmødte var bl.a. alumner fra DTU, nysgerrige borgere fra både nær og fjern, DTU-ansatte og studerende.

 

Læs hvad de besøgende fik ud af Forskningen Døgn på DTU:
   

Jakob Janting (50) med sin søn Mathias Quistgaard (9) og sønnens ven Gabriel Brink (9) med sin mor Karin Brink (47). Alle fra Lyngby

Hvorfor er I taget til Forskningens Døgn?
Helt sikkert fordi det er spændende for drengene, der lærer virkelig meget, men også fordi vi var med til Forskningens Døgn sidste år. Det er dog første gang, at vi er på DTU. Så vi oplever en masse nyt, som vi ikke gjorde sidste år. Denne gang har vi taget det så seriøst, at Mathias har taget fri to dage fra skole for at være med. Faktisk kunne vi godt tænke os, at vores skole gjorde noget mere og tog børnene med til sådan nogle arrangementer, når det nu er en mulighed.

Hvad har I set?
Vi har været på DTU Cen(Center for Elektronnanoskopi), til DTU ScienceShow, og vi har prøvet at bygge en vindmølle og set på hvordan farver opstår i naturen. Det hele har været meget interessant.

Hvad har været det bedste?
Det er jo nok forskelligt. Jeg vil vædde med, at hvis du spørger drengene, så er det det DTU ScienceShow, vi lige har været inde og se. Når der er nogle effekter og gang i den, er de virkelig på. Personligt synes jeg, at DTU Cen var virkelig spændende.

   

Michelle Flensted-Urech (48) sammen med hendes to drenge Elias Flensted-Urech (11) og Albert Flensted-Urech (9) og deres mormor Dorthe Urech (71). Alle fra Virum.

Hvorfor er I taget til Forskningens Døgn?
Vi så et opslag på vores skoles intranet, og så undersøgte jeg, hvad det var for noget. Mine børn er også et par meget videnskabsinteresserede unge mænd, så jeg tænkte at det ville være smaddersjovt for dem. Og selvom Albert er enormt træt nu, så har han fået så meget ud af dagen, at det ikke gør noget, det blev lidt sent.

Hvad har I set?
Vi har været til DTU ScienceShow og bagefter gik vi herover i DTU Cen. Der er jo så meget og drengene ville elske at se det hele, så det er bestemt ikke sidste gang vi kommer og næste gang tager vi også far og morfar med.

Hvad har været det bedste?
Det hele har været afsindigt godt og sjovt. Og det er en rigtig god ide fordi børnene lærer så meget. Vi voksne lærer jo også noget og får nogle interessante oplevelser og kan spørge ind til en masse ting. Men det er godt at se børnene har det sjovt, og at se hvor glade de er, hvor meget de lever sig ind i det, og hvor mange interesserede spørgsmål de stiller. Det er jo fedt at se som forældre.

   

Bernd Reul (44år) sammen med datteren Kassandra Reul (11 år) og hendes veninde Emma Quist (12 år) alle fra Ishøj.

Hvorfor er I taget til Forskningens Døgn?
Jeg har selv læst på DTU og synes, det kunne være sjovt at tage min datter med, så hun kunne se nogle af tingene herude.

Hvad har I set?
Vi startede med to DTU ScienceShows, og ellers har vi været lidt rundt over det hele. Vi har set på nogle celler i mikroskoper og set 3D-print og været på DTU Cen. Det har været rigtig godt at arrangementerne har været samlet, så man nemt har kunnet gå rundt til det meste.

Hvad har været det bedste?
Jeg synes det hele var interessant, men kender det lidt, fordi jeg har studeret herude. Men min datter og hendes veninde var meget imponerede. Der var jo både superledere, flydende nitrogen og eksplosioner, og 3D-printerne synes de var helt fantastiske. Så der har været rigtig mange wauw-oplevelser for dem. Mængden af ting har været meget passende og en god blanding af planlagte indslag, og ting man bare kunne gå og kigge på.

Kassandra: jeg synes det har været rigtig sjovt og spændene og set mange ting, jeg ikke vidste fandtes. Det sjoveste var superlederen
Emma: Jeg har også lært rigtig meget, især omkring celler og hvor små de egentlig er. Da de sprang ting i luften til science-show var virkelig sjovt.