Photo: Colourbox.com

Derfor er nogle æg svære at pille

Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed
Har du nogensinde tænkt over, hvorfor skallen let glider af nogle æg, mens andre er næsten umulige at pille? Det forklarer DTU Fødevareinstituttet kort om i Klog på 2 minutter i Søndagsavisen.

Der skal ikke kun fingersnilde til for at pille et kogt æg, så det bliver pænt at se på. Æggets alder har også stor betydning for, hvor nemt skallen slipper sit tag.

Lag på lag

Et æg består af en masse lag. Processen med at danne ægget starter i hønens æggeleder. Her sker der en gradvis opbygning ved at lag på lag bliver lagt på: Først ægcellen og derefter lag på lag af blomme og senere lag på lag af hvide. De forskellige hinder bliver lagt på, når det er tid til det. Til sidst dannes æggeskallen. De forskellige lag er mest tydelige i et helt nylagt æg og kan ofte ses klart, når man piller et frisk æg. 

Gamle æg er mest medgørlige

Med tiden vil der sive CO2 ud af ægget. Det medfører, at pH-værdien i ægget stiger, og den proces får skalhinden og dermed skallen til at slippe lettere. Et æg, der er en uge gammelt, er altså lettere at pille end et helt nylagt et af slagsen.

Rul dit æg

Ægget afslører for øvrigt sin alder på en anden måde: Når ægget bliver ældre, vil hviden begynde at hænge mindre sammen, og blommen vil flytte sig væk fra centrum og ud mod skallen, som den til sidst lægger sig helt op ad. Et gammelt husmoderråd siger forresten, at man nemmest piller et æg, ved først at rulle det kogte, afkølede æg på et bord, så hele skallen knækker i små stykker.

Læs mere

Artiklen har været bragt i Søndagsavisen d. 3. august 2014 i klummen Klog på 2 minutter.

Læs mere om DTU Fødevareinstituttets arbejde med fødevaresikkerhed.